Pěstování vlastního ovoce a zeleniny je jako tisknutí si vlastních peněz

Když jsem měla malé děti, tak jsem hledala suroviny pro první příkrmy. Chtěla jsem pro ně jen to nejlepší a dát jim zdravý základ do života. No a časem mi došlo, že nejen děti, ale celá rodina má mít zdravé suroviny pro každé jídlo dne.

Když si jednou za čas koupím zeleninu a ovoce v obchodě – ano, je to snadná a rychlá cesta, ale mě ubývají v peněžence peníze a vůbec si nejsem jistá kvalitou nakoupených jablek, mrkví, ředkviček, salátu, banánů a podobně. Jestli to není jen iluze, že pro tělo doplňuji důležité látky, co když jsem tělo touto stravou zatížila směsí umělých postřiků a hnojiv?

Pro mě je řešení vypěstovat si co nejvíc surovin sama na své zahradě. Je to náročnější cesta, hlavně v počátcích, kdy si zahradu navrhujeme a zakládáme podle svých potřeb. Je to podobné s výchovou dětí, děláme to nejlepší, co umíme a výsledky se časem dostaví.

Když máme kvalitní domácí suroviny, tak si užíváme jídlo daleko víc. Třeba smoothie z jablka, jahod a domácích zelených bylin je lepší než tabletka z lékárny.

Abych zůstala u tématu jablek a tisknutí si vlastních peněz. Kolik bychom dali za tyto nákupy?

1. Jablka syrová
2. Jablka nasušená do směsi s jiným ovocem a ořechy
3. Jablka na mošt
4. Jablka nastrouhaná např. s mrkví a pár rozinkami pro ovocný salát
5. Jablka nastrouhaná a zavařená ve sklenicích pro přípravu štrůdlu
6. Jablka uvařená a rozmixovaná na přesnídávku
7. Jablečné slupky pro přípravu ovocného čaje
8. Jablečné víno
9. Jablečný ocet
10. Další a další jablečné dobroty ať už kvašené, sušené, vařené, pečené…

Je to jen příklad toho, co vše můžeme z domácích kvalitních nestříkaných a nehnojených jablek dělat. Takto to děláme my. Náš společný rodinný čas trávíme na zahradě trháním jablek, děti už i pomáhají při jejich zpracovávání.

Krásný zážitek máme z podzimního prvního společného moštování s prarodiči. Tolik jablek jsem ještě za jeden den nikdy nerozkrájela! A taky jsme nikdy neměli tolik lahodného moštu v mrazáku. Když jej vyndáme večer, tak do rána je jako čerstvý.

Je to cesta experimentů a radosti ze zkoušení nových činností a ochutnávání spousty dobrot. Mě to baví a ráda se o svoje zkušenosti podělím. Jestli máte zájem o nějaký recept z jablek, tak se ozvěte.

Pokud máte zahradničení a vaření v s přírodou zajímá, tak si můžete stáhnout můj e-book s názvem Ovocné keře pro sklizeň od května až do listopadu. Najdete v něm mnoho tipů pro svoji zahradu ať už při výběru keřů, tak pro péči o ně i zpracování jejích plodů.

Petra Došková
Jsem milovnicí krásných zdravých zahrad. Mou radostí je život v naší přírodní zahradě, sázení keřů, bylinek, květin a jiných rostlin, zpracování plodů a zkrášlování domu i zahrady. Můj příběh si přečtěte zde >>