Čím nazdobit letní dezerty, zmrzliny a jiná sladká jídla? Jedlými rostlinami z vlastní zahrady

Na ozdobu jídel se dá využít spoustu rostlin z vlastní zahrady. Například v knize od Alexandra Heila Rajská zahrada zjistíte, kolik rostlin je jedlých, jaké části a další informace. Moc ji doporučuji, samozřejmě je víc podobných knih, každý si jistě najde svou oblíbenou.

Já využívám nejčastěji brutnák lékařský, jeho květy jsou modré, fialové a růžové. Dají se mrazit do zmrzlin, zdobit jimi dorty nebo zmrzlinové poháry, případně je dávat do smoothie. Brutnák zdobí i narozeninové dorty, které jsme si v poslední době oblíbili. Je to variace na dort Pavlova, tento je s jedlými plody a ovocem ze zahrádky. Recept přidávám na konci článku.

Dalšími oblíbenými květinami jsou denivky. Kvetou podle názvu jen jeden den, proto není škoda květy sníst, další den vyrostou další. Celé rostliny denivek jsou jedlé, takže se na ozdobu jídel přímo nabízí.

Zdobit lze i slézem maurským, měsíčkem lékařským, sedmikráskami chudobkami apod.. Vždy si musíte být jisti, o jakou rostlinu se jedná a jestli je opravdu jedlá.

Listy máty, meduňky nebo dobromyslu lze také požít na ozdobu nebo do vody na macerát.
Dort Pavlova zdobený jedlými květy
6 bílků
330 g cukru krupice
lžička vanilkového pudinku
2 smetany na šlehání 33%
ztužovač šlehačky
ovoce a jedlé rostliny na ozdobu
Z bílků vyšlehejte sníh. Přidejte cukr a šlehejte dál dokud se nerozpustí. Následně pak přidejte lžičku pudinku a ještě minutu šlehejte.
Na dva plechy si připravte pečící papír a na něj vyklopte vždy půlku těsta. Z těsta vytvořte dvě stejně velké a široké placky. Dejte do zahřáté trouby a pečte nebo spíš sušte 3 hodiny na 130°C.
Po vychladnutí placek ušlehejte smetany se ztužovačem. Pomažte jednu placku a ozdobte částí ovoce. Položte na ni druhou placku a tu ozdobte ovocem a jedlými rostlinami např. mátou, brutnákem, sedmikráskami, denivkami.
Dort na fotce ještě není dozdobený, přidávali jsme maliny. Byl ale tak rychle snědený, že se mi jej nepodařilo ve finální podobě vyfotit :-).
Petra Došková
Jsem milovnicí krásných zdravých zahrad. Mou radostí je život v naší přírodní zahradě, sázení keřů, bylinek, květin a jiných rostlin, zpracování plodů a zkrášlování domu i zahrady. Můj příběh si přečtěte zde >>