Znáte způsob konzervace ovoce, který je hotový RAZ, DVA? Vyzkoušejte zavřeniny, které zachovají ovoce v RAW kvalitě mnoho měsíců, nebudete muset sušit, mrazit ani zavařovat, jejich chuť je výjimečná a hlavně jsou zdravé.
RAZ – připravíme si menší čistou a suchou skleničku např. od jogurtu. Ke skleničce si připravíme sterilně čisté víčko.
DVA – přímo do skleničky natrháme čisté, suché, plně vyzrálé ovoce. Když je plná, tak ji hned jednoduše zavřeme. Hotovo, máme svoji první zavřeninu.
Zavřeniny můžete dělat z různého ovoce např. z angreštu, rybízu, višní, mirabelek, hroznového vína, arónie. Ovoce může zůstat na stopce, jako třeba u rybízu, vína nebo višní. Přidávám fotku zavřenin, které jsou z výše uvedených druhů ovoce.
Zavřeniny nelze dělat z ovoce, které už bylo dříve otrhané. Platí pravidlo, že do čtvrt hodiny od otrhání musí být sklenička uzavřená. Na skladování nejsou zavřeniny náročné. Mohou být ve sklepě i ve spíži.
Už takto zavírám ovoce třetí rok a jsem s tím moc spokojená. Je to maximální užitek za minimální úsilí i náklady. A ještě něco – když se zavřenina otevírá, připomíná to otevírání šampaňského a chutě vždy překvapí.
Udělejte si vlastní zkušenost 😉