Na ozdobu jídel se dá využít spoustu rostlin z vlastní zahrady. Například v knize od Alexandra Heila Rajská zahrada zjistíte, kolik rostlin je jedlých, jaké části a další informace. Moc ji doporučuji, samozřejmě je víc podobných knih, každý si jistě najde svou oblíbenou.
Já využívám nejčastěji brutnák lékařský, jeho květy jsou modré, fialové a růžové. Dají se mrazit do zmrzlin, zdobit jimi dorty nebo zmrzlinové poháry, případně je dávat do smoothie. Brutnák zdobí i narozeninové dorty, které jsme si v poslední době oblíbili. Je to variace na dort Pavlova, tento je s jedlými plody a ovocem ze zahrádky. Recept přidávám na konci článku.
Dalšími oblíbenými květinami jsou denivky. Kvetou podle názvu jen jeden den, proto není škoda květy sníst, další den vyrostou další. Celé rostliny denivek jsou jedlé, takže se na ozdobu jídel přímo nabízí.
Zdobit lze i slézem maurským, měsíčkem lékařským, sedmikráskami chudobkami apod.. Vždy si musíte být jisti, o jakou rostlinu se jedná a jestli je opravdu jedlá.