Semínkovna Luka nad Jihlavou – proč vznikla a jaká jsou pravidla

Lidé si celé věky jako poklad chránili semena pro další zasetí. Semena jsou jistotou další úrody a nadějí v dostatek jídla.

Doba se posunula, semínka jde koupit v hobby marketech, zahradnictvích i jinde. Co se vrátit ke svým kořenům a semínka si „vymazlit“ pro podmínky vlastní zahrady? Experimentovat a zažívat dobrodružství, při pěstování ovoce a zeleniny i bylinek?

Před časem jsem na kurzu permakultury objevila iniciativu semínkovna a snad z ní budete podobně nadšení jako já a zapojíte se.

CO JE TO SEMÍNKOVNA?

Hlavním cílem iniciativy semínkovna je propagace domácího semenaření a přírodního zahradničení (bez postřiků a umělých hnojiv). Dále pak sdílení osiva a informování o situaci na trhu s osivem.

Hodně zjednodušeně je to krabice s balíčky semínek, která si zdarma odnesete a po čase zase vrátíte. Umísťuje se do knihoven a jiných veřejných prostor.

Iniciativa semínkovna má původ má v USA, odtud se rozšířila do Francie a k nám do České republiky jej přinesla Krála Hrdá v roce 2015. V roce 2022 je semínkoven už přes 200 a další přibývají.

Mnoho informací je na webu semínkoven, asi nejzajímavější je vysvětlení, co je to semenaření zde: https://seminkovny.com/o-seminkareni/  a nebo informace o používání semínkoven https://seminkovny.com/jak-na-to/. Z těchto stránek jsem vycházela při psaní pravidel semínkovny v Lukách na Jihlavou, které uvádím níže.

 

 

JAK SEMÍNKOVNU V LUKÁCH NAD JIHLAVOU POUŽÍVAT 

CO ZA TO?
Semínka v semínkovně v Lukách nad Jihlavou jsou volně k dispozici všem zdarma. Je zde omezení v počtu sáčků osiva na nejvýše tři sáčky.

JAK MÁM SEMÍNKA DO SEMÍNKOVNY PŘIPRAVIT?
Je dobré semínka vhodným způsobem nasáčkovat (použít můžete papírové sáčky, recyklovat obálky, složit si sáčky ze starých novin ap., použít igelitové sáčky…) a hlavně popsat. Stačí uvést název odrůdy, rok a místo sběru. Pokud máte chuť a čas připište i vlastnosti odrůdy a postup jejího pěstování, ale to je již čistě na vás.

KDYŽ SI PŮJČÍM SEMENO MRKVE, OČEKÁVÁ SE, ŽE VRÁTÍM SEMENA MRKVE?
Obvykle to neznamená, že přesně to samé osivo, které jste si vypůjčili v budoucnu vrátíte. Vše záleží na vašich semenářských možnostech a schopnostech, ale často i na místních klimatických a jiných podmínkách, které nemůžete ovlivnit. Proto nemějte obavu, pokud se semenaření nevydaří. To se stává, zvláště, pokud semenařit začínáte, nebo jste si zvolily druh, který se semenaří obtížněji.

CO DĚLAT, KDYŽ SE SEMENAŘENÍ NEPOVEDE?
Nic se neděje, to se stává. Pokud se Vám nepovedla zrovna mrkev, přineste jiné osivo, kterého máte přebytek. Každý dar je pro semínkovnu hnacím impulzem a třeba uděláte radost někomu dalšímu třeba i osivem „obyčejného“ měsíčku lékařského.

CO KDYŽ NEVÍM, JAK NA TO?
Nevadí. Pro začátek si zvolte jednodušší plodiny (rajčata, fazole, hrách, salát ap.) a informujte se o postupu semenaření dané plodiny dříve, než se pustíte do práce.
V semenaření není až tak nutná kvantita, ale zejména kvalita, pokud si chcete zajistit uspokojivou úrodu v dalších letech.
Pozor na semenaření cuket, dýní ap. Tyto plodiny se velmi rády kříží a určitě vás nepotěší, když se vám odrůda ‚hokaido‘ zkříží s okrasnou dýní, jejíž dužnina není chuťově tak příjemná a slupka je tvrdá… Pokud se chcete vyhnout zklamání, nejprve nastudujte návod:-). Můžete si pořídit i některou z knížek o semenaření např. Pěstujeme si vlastní semínka od Petra Dostálka.

Pokud máte nějaké další otázky k semínkovně, neváhejte mi napsat na e-mail petra@doskovi.eu.

 

Semínka, která jsem předala 18.2.2022 do knihovny v Lukách nad Jihlavou jsou převážně z naší certifikované přírodní zahrady na Horní 836, vypěstovaná v roce 2021. Pokud máte doma také semínka, se kterými se chcete podělit s ostatními, tak je do semínkovny doneste už teď. Kdyby jste se chtěli na něco zeptat nebo pomoci s balením semínek, tak napište a jistě se domluvíme.

Více o druzích semínek a jejich pěstování najdete na tomto odkazu https://petradoskova.cz/seminka-v-seminkovne/.

Petra Došková
Jsem milovnicí krásných zdravých zahrad. Mou radostí je život v naší přírodní zahradě, sázení keřů, bylinek, květin a jiných rostlin, zpracování plodů a zkrášlování domu i zahrady. Můj příběh si přečtěte zde >>